Grafen na skalę przemysłową
7 kwietnia 2014, 08:56Czternastu koreańskich naukowców, w tym 10 pracowników Samsung Advanced Institute of Technology, opublikowało w Science artykuł, w którym opisują nową metodę produkcji dużych kawałków grafenu. Zdaniem autorów, mamy do czynienia z przełomem, dzięki któremu możliwa będzie przemysłowa produkcja grafenu wysokiej jakości.
Dostarczą proteiny, nie uszkodzą błony komórkowej
26 czerwca 2014, 12:24Naukowcy z Texas A&M AgriLife Research odkryli sposób na bezpieczne dostarczenie protein do wnętrza komórek. Opracowana przez nich metoda może być łatwo zastosowana podczas badań.
Sery do pizzy idealnej
26 sierpnia 2014, 06:31Najlepsze sery na pizzę? Międzynarodowy zespół naukowców twierdzi, że idealne połączenie wyglądu i smaku mogą zapewnić cheddar lub provolone i mozzarella.
Ładowanie w 2 minuty
14 października 2014, 08:27Na singapurskim Uniwersytecie Technologicznym Nanyang (NTU) powstały akumulatory, które w ciągu 2 minut można naładować do 70% pojemności. Czas życia nowych urządzeń wynosi ponad 20 lat. Ich twórcy przekonują, że akumulatory wytrzymują ponad 10 000 cykli ładowania/rozładowania.
Plastik, kŧóry przewodzi ciepło
28 listopada 2014, 10:59Tworzywa sztuczne są tanie, lekkie, wytrzymałe i elastyczne. Mają jednak poważną wadę, która ogranicza ich zastosowanie – źle przewodzą ciepło. Z tego też powodu w przemyśle lotniczym, elektronicznym czy motoryzacyjnym w wielu miejscach, gdzie pożądane byłoby użycie plastiku, wykorzystuje się metale.
Zbyt szybkie bieganie równie szkodliwe co siedzący tryb życia?
3 lutego 2015, 11:50Lepiej biegać intensywnie i często czy wolno i tylko od czasu do czasu? Wg duńskich naukowców, korzystniejsze dla zdrowia wydaje się bieganie kilka razy w tygodniu w niezbyt szybkim tempie, bo zmniejsza to ryzyko przedwczesnego zgonu.
Mleko może być dobre dla mózgu
24 marca 2015, 13:29Najnowsze badanie naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Kansas wskazuje na związek między piciem mleka a poziomem przeciwutleniacza glutationu w mózgach zdrowych starszych osób.
Brak dowodów na korzyści ze spożycia łożyska
8 czerwca 2015, 10:42Nie ma naukowych dowodów na to, że zjedzenie po porodzie łożyska uchroni kobiety przed depresją czy bólem i zapewni zastrzyk energii.
Czas stanenu?
6 sierpnia 2015, 14:03Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda i kilku chińskich instytucji badawczych twierdzą, że odkryli sposób na stworzenie stanenu - jednoatomowej warstwy cyny, w której atomy tworzą kształt plastra miodu. Materiał, który został teoretycznie przewidziany przed dwoma laty, ma przewodzić elektryczność bez strat związanych z emisją ciepła, stąd też nasuwa się skojarzenie z nadprzewodnikiem pracującym w temperaturze pokojowej.
Spaliny diesla zmieniają zapach kwiatów
20 października 2015, 10:42Spaliny diesla mogą zmniejszać dostępność niemal połowy lotnych związków zapachowych z kwiatów. To istotne, bo pszczoły wykorzystują je do odnajdowania pokarmu.